Divorț la notar

Costuri

ProcedurăCost1 (RON)
Procedura divorțului714
Convenția privind exercitarea în comun a autorității părintești2238
Per total

952
[1] TVA este inclusă.
[2] Această convenție este necesară numai dacă aveți copii minori. În caz contrar, costul total este mai mic cu 238 RON.

Puteți divorța la biroul nostru notarial?

Competența teritorială

Pentru a putea divorța la biroul nostru notarial, este nevoie ca localitatea în care v-ați căsătorit sau cea în care ați avut ultima locuință comună să fie o localitate aflată în circumscripția Judecătoriei Craiova.

Dovada locuinței comune

Ultima dvs. locuință comună se poate stabili pe baza actelor de identitate sau pe baza unei declarații pe proprie răspundere dată de către dvs. (ambii soți).

Condiții legale în cazul în care aveți copii minori

În temeiul Codului civil, puteți divorța pe cale amiabilă (la notar) și în situația în care aveți copii minori, sub condiția să vă înțelegeți cu privire la următoarele aspecte:

  1. Numele de familie pe care să le purtați după divorț;
  2. Exercitarea autorității părintești de către ambii părinți;
  3. Stabilirea locuinței copiilor;
  4. Modalitățile de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copii;
  5. Stabilirea contribuției părintelui separat de copii la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor;

Documente necesare

Pentru îndeplinirea procedurii de divorț la notar aveți nevoie de următoarele documente:

  1. Actele de identitate ale fiecăruia;
  2. Certificatul dvs. de căsătorie;
  3. Certificatele dvs. de naștere;
  4. Certificatele de naștere ale copiilor, dacă este cazul.

Procedura

Cererea

Cererea de divorț trebuie făcută de amândoi, personal sau prin împuternicit. Odată cu cererea, se vor depune documentele arătate la punctul anterior și se va achita onorariul aferent procedurii de divorț (nu și costul convenției, care se achită ulterior). Notarul va acorda un termen de reflecție de minimum 30 de zile.

Ancheta psihosocială și audierea minorilor (în cazul în care aveți copii minori)

În cazul în care aveți copii minori, vom solicita autorității competente efectuarea unei anchete psihosociale și vom audia copiii minori cu vârsta de peste 10 ani inclusiv. Aceste proceduri trebuie realizate înăuntrul termenului de reflecție. Termenul de reflecție nu poate fi prelungit decât dacă audierea minorului nu a fost posibilă ori dacă raportul anchetei psihosociale nu a fost încă depus.

Încheierea convenției privind exercitarea în comun a autorității părintești (în cazul în care aveți copii minori) și eliberarea certificatului de divorț

La expirarea termenului de reflecție, vă veți prezenta personal (în această fază, reprezentarea nu mai este posibilă) la biroul notarial și, în măsura în care stăruiți în cererea de divorț și toate condițiile legale sunt îndeplinite, veți încheia convenția privind exercitarea în comun a autorității părintești (dacă aveți copii minori), iar noi vom elibera certificatul de divorț.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Bună ziua. La notar se poate divorța numai prin acord. În condițiile în care soția dvs. nu dorește să prezinte actele, divorțul nu se poate realiza decât pe cale judecătorească.